Ademhalen en Stress!

Dit is een bijscholing die door de BivT gefaciliteerd wordt.

                                       

 

Klik hier voor opgave bij de BivT

 

Ademhaling en stress…

Een ontspannen en natuurlijke ademhaling is bij ieder mens in aanleg aanwezig, maar deze kan verstoord raken door fysieke, psychische of sociale problemen zoals o.a. door stress, angst, en/of paniek( gaan hyperventileren is een uiting hiervan zijn) Dit kan mogelijke klachten van de spieren, hart en vaatstelsel, luchtwegen en maag -darmstelsel veroorzaken, zoals prikkelbaarheid, slaap problemen, misselijkheid, trillen en lusteloosheidsklachten, die aanleiding kunnen zijn om met de ademtherapie/training te beginnen.

We zullen ingaan op welke invloed stress, angst en hyperventileren heeft op onze de ademhaling op zowel het lichaam als de geest. Als men in rusttoestand, zonder dat men zich lichamelijk inspant, sneller en dieper ademt dan is men aan het hyperventileren, wat overigens geen ziekte is maar een manier van snel en diep ademhalen. Het Ademhalingscentrum raakt hierdoor ontregeld, langdurige stress of spanning kan hieraan ten grondslag liggen.

Naast deze theorie over de manier van Ademhalen, gaan we ook praktisch aan de slag om het middenrif tetrainen. Dit doen we o.a. met de In-Balanz App, de 1e Adem coach app in Nederland die uit 300 medische Apps gekozen werd voor nominatie van de Health Award. Deze word door de Artsennet en de KNMG aanbevolen om hem voor te schrijven.

Na afloop ken je de theorie en de invloed van ademhalen, heb je symptomen leren herkennen. Tevens zullen we ook praktisch gebruik gaan maken met Nederlands 1e Adem Coach App(licatie). Zo kun je met de Applicatie aan de slag met ademtherapie/training bij jezelf en cliënten.

 

 

 

 

 

Alles over de bijscholingscursus

Reactie cursist

Ik vond de cursusdag heel inspirerend zoals ik je ook zei toen ik wegging. De humor waarmee jij de cursusstof benaderd, sluit erg bij mij aan! Daardoor goed te focussen op de aangeboden theorie. Je enthousiasme werkt aanstekelijk. Prettig de oefeningen meteen in de praktijk te doen/ervaren. Daardoor krijg ik meteen ‘suggesties’ voor in mijn eigen praktijk. De theorie is helder en duidelijk, goed behapbaar .

Reactie cursist

Dit was een van de zinvolste bijscholingen ooit. Dank je wel daarvoor!

Doel

Na afloop:

 • Kent u de theorie en verdieping over de manier van ademhalen
 • Kunt u symptomen herkennen
 • Weet u alles over hyperventileren
 • Kunt u werken met de Adem Coach App en zelf de therapie/ training ondergaan.
 • Kunt u probleemgericht aan de slag met ademproblematiek

Na deze bijscholing bent u instaat uw cliënten te behandelen als die last hebben van lichamelijk symptomen waarvoor verder geen medisch aantoonbare redenen zijn. Herkennen van deze symptomen word nadrukkelijk behandeld en het ontstaan hiervan. Ook het gebruik van de applicatie bij hyperventileren, stress, angst of paniekklachten word besproken en waarom deze als aanvulling kan dienen bij andere therapieën. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het behandelen van een angststoornis . Dan kan de ademtherapie die u geleerd heeft en die u nu kunt toepassen bij uw cliënten, een ware aanvulling zijn om die cliënten te ondersteunen in zijn/ haar verdere proces.

Ook diegenen die deze bijscholing uitsluitend voor zichzelf willen volgen zullen ervaren hoe ontspannen het lichaam zich kan gaan voelen bij een natuurlijke rustige buik /flank ademhaling. Met deze ademhaling is ieder mens geboren!

Doelgroep

Therapeuten, coaches, counselors, fysiotherapeuten, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, hypnotherapeuten, regressietherapeuten, natuurgeneeskundigen, psychosociaal therapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening. En ook voor iedereen die meer wil weten over de invloed van onze ademhaling op lichaam en geest.

Programma

Dag 1

door Sonja Nijhuis

 • Kennismaking
 • Inleiding ademhalen
 • Uitleg symptomen en ontstaan hiervan
 • Hoe adem jij?
 • Oefenen met de Adem Coach App

Dag 2

door Sonja Nijhuis

 • Rondvraag
 • Zenuwstelsel, ademhalen en stress
 • Hyperventileren
 • Buik/ middenrif ademhaling
 • Oefenen met Adem Coach App
 • Evaluatie

Docent

Sonja Nijhuis

Sonja Nijhuis is eigenaar van de eerste Adem Coach App in Nederland, In-Balanz en genomineerd voor de Health Award 2013 door artsennet en de KNMG.Na een opleiding  in de chemie is ze vervolgens als researcher gaan werken. Helaas werd ze enkele jaren later ervaringsdeskundige op het gebied van een paniekstoornis /hyperventilatie. Vanuit die ervaring is ze zich gaan scholen om zo haar ervaringsdeskundigheid op een professionele manier te kunnen gaan inzetten.

Inmiddels heeft Sonja ruim 14 jaar ervaring opgedaan in haar praktijk voor ademtherapie en counseling. Gedreven door enthousiasme en gesteund door ex – cliënten is zij samen met haar collega begonnen met het ontwikkelen van een applicatie voor telefoon en tablet. Aandacht voor onze ademhaling is haar motto. Deze heeft grote invloed op lichaam en geest.

Eind 2015 is In-Balanz gestart met een nieuwe bedrijf op te zetten, een start up, Breath In Balanz, die als doel geeft een sensor te koppelen aan een mobile device zodat er feedback kan worden geven .

Voor Sonja is lichaam en geest één en dat laat zich vertalen in haar manier van werken. Daar waar nodig is cliënten informeren over nieuwe interventies, medicatie en technologieën. Regie in eigen hand is het motto maar een ondersteuning in welke vorm dan ook kan soms echt nodig zijn en daar hoeft een cliënt zich niet voor te schamen.

In het kort

Aantal contactdagen: 2
Aantal dagdelen: 4
SBU’s: 38
Niveau: HBO
Examen: geen
Prijs: € 310 (0% BTW tarief)
Voorwaarden:
Lestijd: 10:00 tot 17:00 uur

Inclusief: Syllabus,certificering,supervisie,koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld

Categorieën: Coaching , Psychotherapie

Geaccrediteerd bij:

VNT, NBVH, KTNO , ABvC, VBAG, LVNG en BATC. etc.
Uw vereniging staat er niet bij, vraag dit gerust na bij de BivT

Aanbevolen:

B. Bakker & K. De Jong, De verademing, Carrera uitgevers, 2011, 188 pag. ISBN13: 9789048809936

In-Balanz, Applicatie. Te verkrijgen in de Play Store en de App Store (zowel iOS en Android, telefoon en tablet). Zie: www.in-balanzapp.nl

Volg ons op Twitter
Disclaimer

This website has been compiled with the best care, with Breath In Balanz aiming to provide an up to date information. No rights can be derived from the information on the In-Balanz (Breath In Balanz) website and / or its use

Copyright

Breath In Balanz

In-Balanz behoudt zich het auteursrecht op deze website voor.
Uitsluitend met uitdrukkelijke bronvermelding van In-Balanz is het toegestaan de informatie op deze website geheel of gedeeltelijk op enigerlei wijze over te nemen en/of te verspreiden.

@2018 In-Balanz 
Alle rechten voorbehouden

Privacyverklaring

In-Balanz maakt gebruik van Mailchimp voor het versturen van nieuwsbrieven. Meld u zich af voor de niewsbrief dan wordt uw e-mailadres van onze verzendlijst verwijderd.

Deze website bevat widgets van derden.

Ook conformeren wij ons aan de AVG regels m.b.t. privacy