Bijscholing

Ademhalen en Stress!

Dit is een geheel nieuwe bijscholing die door de BivT gefaciliteerd word.

Docent: Sonja Nijhuis

BivT: Opgave kan dan ook door op deze link te klikken


Reactie cursist

Ik vond de cursusdag heel inspirerend zoals ik je ook zei toen ik wegging. De humor waarmee jij de cursusstof benaderd, sluit erg bij mij aan! Daardoor goed te focussen op de aangeboden theorie. Je enthousiasme werkt aanstekelijk. Prettig de oefeningen meteen in de praktijk te doen/ervaren. Daardoor krijg ik meteen ‘suggesties’ voor in mijn eigen praktijk. De theorie is helder en duidelijk, goed behapbaar .

Reactie cursist

Dit was een van de zinvolste bijscholingen ooit. Dank je wel daarvoor!

 

Algemeen
Uit onderzoek blijkt dat er gemiddeld per dag tussen de 500-800 duizend mensen last hebben van een ontregelde ademhaling. 6-8 ademhalen per minuut in rusttoestand is genoeg, 15-20 keer per minuut ook in rusttoestand is topsport bedrijven, niet nodig, kost veel energie en is erg vermoeiend.
In deze bijscholing zal worden ingegaan op de invloed van onze ademhaling op lichaam en geest. Als men in rusttoestand, zonder dat men zich lichamelijk inspant, sneller en dieper ademt, dan word er teveel en onnodig koolzuurgas (CO2) weggewerkt.

Het Ademhalingcentrum raakt hierdoor ontregeld want:
De koolstofdioxideconcentratie is de prikkel waarop het ademcentrum reageert.
Mensen zijn dus aan het hyperventileren wat geen ziekte is maar een manier van ademhalen: snel en diep.
Langdurige stress of spanning kan dit doen ontstaan en vrijwel iedereen krijgt hier wel eens mee te maken.

Door een ontregelde ademhaling kunnen wel zo`n 50 lichamelijke symptomen ontstaan er vervolgens is er vaak geen medische aantoonbare reden aanwezig voor deze klachten. Mensen gaan hierdoor minder lekker in hun vel zitten wat zich weer kan uiten in verzuim of vermijdingsgedrag. Angst voor de Angst kan ontstaan als deze ontstane klachten niet overgaan.

In deze bijscholing gaan we verder dan alleen het signaleren. We zullen praktisch leren gebruik maken met Nederlands 1e Adem Coach App welke genomineerd is voor de Health Award 2013, en gekozen uit 300 medisch apps. Het jury rapport van de KNMG en artssennet adviseert aan medici om deze app voor te schrijven en te adviseren.

Ook zullen we de relatie leggen tussen coherentie en ademhalen en ook de relatie tussen Heart Rate Variability (HRV) en onze ademhaling. Een hoge HRV is o.a. te verkrijgen door een rustige ademhaling en is een teken van gezondheid en fitheid, de parasympaticus en de sympaticus werken dan in harmonie samen.

Doel

Na afloop:

 • Kent u de theorie en verdieping over de manier van ademhalen
 • Kunt u symptomen herkennen
 • Weet u alles over hyperventileren
 • Kunt u werken met de Adem Coach App en zelf de therapie/ training ondergaan.
 • Weet u de relatie coherentie/ HRV en ademhalen
 • Kunt u probleemgericht aan de slag met ademproblematiek

Na deze bijscholing bent u instaat uw cliënten te behandelen als die last hebben van lichamelijk symptomen waarvoor verder geen medisch aantoonbare redenen zijn. Herkennen van deze symptomen word nadrukkelijk behandeld en het ontstaan hiervan. Ook het gebruik van de applicatie bij hyperventileren, stress, angst of paniekklachten word besproken en waarom deze als aanvulling kan dienen bij andere therapieën. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het behandelen van een angststoornis . Dan kan de ademtherapie die u geleerd heeft en die u nu kunt toepassen bij uw cliënten, een ware aanvulling zijn om die cliënten te ondersteunen in zijn/ haar verdere proces.

Ook diegenen die deze bijscholing uitsluitend voor zichzelf willen volgen zullen ervaren hoe ontspannen het lichaam zich kan gaan voelen bij een natuurlijke rustige buik /flank ademhaling. Met deze ademhaling is ieder mens geboren!

 

Doelgroep

Therapeuten, coaches, counselors, fysiotherapeuten, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, hypnotherapeuten, regressietherapeuten, natuurgeneeskundigen, psychosociaal therapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening. En ook voor iedereen die meer wil weten over de invloed van onze ademhaling op lichaam en geest.

Programma

Dag 1door Sonja Nijhuis

 • Kennismaking
 • Inleiding ademhalen
 • Uitleg symptomen en onstaan hiervan
 • Hoe adem jij?
 • Oefenen met de Adem Coach App

Dag 2 door Sonja Nijhuis

 • Rondvraag
 • Zenuwstelsel, ademhalen en stress
 • Hyperventileren
 • Buik/ middenrif ademhaling
 • Oefenen met Adem Coach App
 • Evaluatie

Docent:

Sonja Nijhuis

Sonja Nijhuis is eigenaar van de eerste Adem Coach App in Nederland; In-Balanz en genomineerd voor de Health Award 2013 door artsennet en de KNMG
Na een opleiding  in de chemie is ze vervolgens als researcher gaan werken. Helaas werd ze enkele jaren later ervaringsdeskundige op het gebied van een paniekstoornis /hyperventilatie. Vanuit die ervaring is ze zich gaan scholen om zo haar ervaringsdeskundigheid op een professionele manier te kunnen gaan inzetten.
Inmiddels heeft Sonja ruim 13 jaar ervaring opgedaan in haar praktijk voor ademtherapie en counseling. Gedreven door enthousiasme en gesteund door ex – cliënten is zij samen met haar collega begonnen met het ontwikkelen van een applicatie voor telefoon en tablet . Aandacht voor onze ademhaling is haar motto. Deze heeft grote invloed op lichaam en geest. Verder gaat In-Balanz een samenwerking aan met de vrije universiteit van Amsterdam om meer wetenschappelijk inzicht te verkrijgen m.b.t de applicatie. Deze zal in September starten. Voor Sonja is lichaam en geest één en dat laat zich vertalen in haar manier van werken. Daar waar nodig is cliënten informeren over nieuwe interventies, medicatie en technologieën. Regie in eigen hand is het motto maar een ondersteuning in welke vorm dan ook kan soms echt nodig zijn en daar hoeft een cliënt zich niet voor te schamen.

In het kort:

Aantal contactdagen:2
Aantal dagdelen:4
SBU’s:32
Niveau:HBO
Examen:geen
Prijs: € 275 (0% BTW tarief)
Voorwaarden:

Lestijd: 10:00 tot 17:00 uur

Inclusief: Syllabus,certificering,supervisie,koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld

Categorieën:Coaching , Psychotherapie

Geaccrediteerd bij:

VNT, NBVH, KTNO , ABvC, VBAG, LVNG en BATC. etc.
Uw vereniging staat er niet bij, vraag dit gerust na bij de BivT

 

Aanbevolen:

B. Bakker & K. De Jong, De verademing, Carrera uitgevers, 2011, 188 pag. ISBN13: 9789048809936

In-Balanz, Applicatie. Te verkrijgen in de Play Store en de App Store (zowel iOS en Android, telefoon en tablet). Zie: www.in-balanzapp.nl